Esterházy Péter: Valami a semmiben

Kertész Imre: Gályanapló

Ha az ember nem tudná, mért is ez az egész, mért is ír, ebből a könyvből kiderül. Vagy ha nem derül is ki, erőt ad. Látunk valakit a hatvanas, hetvenes évek dermedtségében, aki, lényegében a nyilvánosság teljes kizárásával, teszi a dolgát, írja, amit írnia kell. - Iránytű című, új sorozatunkban írók osztanak meg velünk mértékadó esszéket. Elsőként Esterházy Péter ajánlja (újra)olvasásra Kertész Imre Gályanaplóját.

A hét prózája - Esterházy Péter: A megbocsátásról

A nővérek korán keltek, későn feküdtek, közben imádkoztak, illetve mindig imádkoztak, és közben dolgoztak. Nem spórolták ki magukat az időből. Erre emlékeztem. Nyáron, évekkel ezelőtt olvastam a Balatonon. - A hét prózáját, Esterházy Péter A megbocsátásról című szövegét Jánossy Lajos választotta.

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - a kardozós változat

Íme, egy friss, ropogós regény a tizenhetedik századról. Tehát történelmi regénynek kell lennie, mert hogyan is lehetne más, mint történelmi, ha egyszer a tizenhetedik században játszódik, de a huszonegyedik században írták? - Esterházy Péter könyvhétre megjelenő új regényéből olvashatnak el nálunk most egy részletet.

Esterházy Péter Nádas Péter fotójához

Nádas Péter október 14-én lesz 70 éves. Ebből az alkalomból kortárs írókat kértünk, hogy Nádas egy-egy régi fényképéhez írjanak pár sort - gondoljanak mögé történetet, fűzzenek hozzá reflexiót. A hét minden napján jelentkező sorozatunk hatodik darabját Esterházy Péter jegyzi.

Esterházy Péter: Kafka: Levél apámhoz

új töredék

Azt mondod, mondjuk, jó reggelt, fiam, de tulajdonképpen nem ezt mondod, hanem hogy idézőjel, jó, idézőjel bezárva, idézőjel, reggelt,  idézőjel bezárva, vessző,  idézőjel, fiam,  idézőjel bezárva, vagyis olyan, mintha köszönnék neked, fiam... - Esterházy Péter Franz Kafka: Levél apámhoz című művére született írása elhangzott a Litera 10. előszilveszterén a Trafóban.

Esterházy Péter: Lábjegyzetek egy meg nem írt műhöz

A Híd folyóirat januári számát Végel Lászlónak ajánlották 70. születésnapja alkalmából. Esterházy Péter írása mellett Aaron Blumm Végel Lászlónak ajánlott szövegét, illetve Végel saját szövegének részletét közöljük a lapból.

Változatok LP-témákra

(Talán szerencsésebb volna, ha zenészek volnánk, ott ez a változatokosdi természetesebben, mindenesetre olajozottabban működik, de nem vagyunk zenészek. Az utolsó két darab, ahogy az intarzia is mutatja, a Mellékszereplőkből vett idézeteket tartalmazó A próza iszkolásából vett szövegek átírása; a többi LP első kötetéből, a Két sötétedésből vett részeket írja át (tovább, szét, összevissza, meg, le etc.). A kötetet, melyet birtoklok, 1976. februári dátummal dedikálta nekem Péter, kartársi szeretettel. Kelt Budán. Közben elmúlt egy kis idő.


Magyar avagy Rubin Szilárd külföldi sikere

Medve az imádott Petőfijébe is belekötött ezzel. „Sehonnai bitang ember" - azt mondod -„Kinek drágább rongy élete, mint a haza becsülete" - hülye vagy, Sándor? Mindenkinek drágább a rongy élete, mint a haza becsülete. Másodszor pedig én sehonnai bitang ember vagyok. Ki nem az? (Ottlik Géza: Buda)


A hirtelen megállás

P.-nek


...69, 70, 71...

Tandori Dezső 70 éves

Ha versenyt rendeznék, lót, kinek köszönhetem a legtöbbet a kortárs magyar művészetből, akkor jó esélyekkel indíthatnám a Tandori nevűt, muraközi és arabs telivér természetes keveréke, kis hucul beütéssel, tétre, helyre, befutóra, még ha nem is tudom, hogy az mit jelent.