Anna filmjeNagyjátékfilm Esterházy Hrabal könyve és más művei alapján - Író: Esterházy Péter

Esterházy Péter Hrabal könyve című művéből
Rendező: Molnár György

Forgatókönyv: Esterházy Péter művei alapján Molnár György
Zene: Dés László
Operatőr: Kardos Sándor
Díszlet: Dévényi Rita Jelmez: Szekulesz Judit
Szereplők: Ráckevei Anna, Cserhalmi György, Tímár Éva, Végvári Tamás, Haumann Péter, Csomós Mari, Margitai Ági, Papp Zoltán, Gálffy László, Vallai Péter, Lázár Kati és sokan mások.
Fesztiválok, vetítések bemutatók, sugárzások: Mannheim, Kairó, Bukarest, Prága, Varsó, Delhi, San Francisco, Ausztrália, Svédország, Lengyelország, Horvátország, Bosznia. Néhány országban tanítják.
1993: Magyar Filmszemle, legjobb epizódalakítás díja
1994: Magyar Film- és Tévékritikusok díja, zeneszerzői díjszínészi díj
1994: Peking. Béke és Barátság fesztivál, rendezői különdíj
1995: Salerno, Nemzetközi Filmfesztivál, Nagydíj Legjobb férfialakítás díja
1996: Európa Unió Filmfesztiválja /nem verseny/ beválogatás a bemutató sorozatba, amely az EU összes országában bemutatásra került. A film Salernóban 1995-ben a Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját kapta.
Színes, 79 perc, 1992

35 mm-es játékfilm, amely a Magyar Televízió közreműködésével készült, Esterházy Péter „Hrabal könyve”, „A szív segédigéi” és más írásai alapján. A cselekmény középpontjában egy asszony áll, azzal a dilemmával, hogy megszülje-e újabb gyermekét. Az emlékképek során felidéződnek az ötvenes, hatvanas, és hetvenes, no meg a jelenkor, a kilencvenes évek. A döntés az új élet születése mellett szól.

Lehet-e, kell-e gyereket szülni "ide", ebbe a megváltozott világba? Ezt a korántsem könnyű kérdést kell megoldania az anyai örömök elé néző Annának és férjének, az ÍRÓNAK... Az ország elmúlt évtizedeinek történelme családtörténetként, a házaspár és szüleik múltjaként bontakozik ki, ezért minden apró történésnek szerepe van a végső, a döntő elhatározás meghozatalában... A film 1995-ben Salernóban nagydíjat kapott, Cserhalmi György pedig a legjobb férfialakítás díját nyerte.
Esterházy Péter írja: " Regényemről két dolgot jónak látok elmondani: egyrészt azt, hogy ez nem az én élettörténetem, hanem a főhősé (van tehát főhős, és van történet), másrészt meg semmit sem szopik az ember az ujjából." Utóbbi sorai érvényesek az Anna filmje elé is. Az Esterházy-regény - csakúgy, mint a belőle készült film - egy döntés története. Van tehát történet. Főszereplőinek - az Írónak és feleségének - arról kell határozniuk, hogy már meglévő három gyermekük mellé vállalják-e az útban lévő negyediket. Van tehát főhős(nő) is - mert természetesen Anna az, a feleség. Adva van tehát egy egymáshoz mélyen kötődő, egymást nagyon szerető emberpár és egy súlyos konfliktus, miszerint "... ide születni, az tragédia, sőt még annál is több: komédia..." Három gyerek persze már megvan, és hogy a negyedik megszülessen-e, ez a kérdés.