Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client2/web15/web/engine.php on line 157 A Brücke Berlin-díj zsűrijének védnöke Esterházy Péter - Írólap | Esterházy Péter

A Brücke Berlin-díj zsűrijének védnöke Esterházy PéterAndrej Bitow és Rosemarie Titze az idei díjazottak

A 2oo8-as Brücke Berlin-díjat az orosz szerző és fordítója a Puskinház című regényért kapja. A mű német fordításban 2007-ben a Suhrkamp kiadónál jelent meg.

A díjátadásra 2008. szeptember 11-én az Altes Museumban kerül sor. A zsűri védnöke Esterházy Péter, tagjai: Esther Kinsky, Klaus-Dieter Lehmann, Lothar Müller és Ulrich Schmid. A Brücke Berlin-díj a közép- és kelet-európai országok mai irodalmára irányítja a figyelmet, valamint az irodalmi fordítók művészi és kultúraközvetítő teljesítményét ismeri el. Az elismerés 20000 euróval jár.

Bitow díjazott művében az 1950-es és '60-as évekbeli Szovjetunióról szól. Ezt az időszakot egy dialógusban az intrikák és illúziók, a néma fenyegetések és "beszélő ügyek" kísértetvilágává alakítja. A regény 1964 és 1971 között keletkezett, de a Szovjetunióban csak 1989-ben jelenhetett meg. Rosemarie Tietzenek a Suhrkamp kiadónál megjelent új fordítása a német közönség számára először teszi hozzáférhetővé a teljes szöveget az író utólagos önkommentárjaival együtt.

Brücke Berlin-díjat kapott korábban (2004-ben) Darvasi László A könnymutatványosok legendája című regénye német kiadásáért, melyet Heinrich Eisterer fordított.

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/clients/client2/web15/tmp) in Unknown on line 0