Semmi művészet

Semmi művészet


"MINDEZT MAJD MEGÍROM MÉG PONTOSABBAN IS." Ígéret, fenyegetés vagy idézet volt A szív segédigéi utolsó mondata? 1985-ben, amikor számozatlan, gyászkeretes oldalakon megjelent Esterházy Péter könyve, ez a sokat idézett mondat leginkább egy írói attitűd megnyilvánulásának tűnt. A Harmónia celestis és a Javított kiadás apakönyvei után most, huszonhárom évvel később, a Semmi művészet megjelenésével nyer új jelentést a fenti mondat, és a fenti mondatot megelőző segédigékbe tört anyahalál-könyv.


Angyalosi Gergely: Akkor semmi kritika

Nekem Esterházy új könyvének a címe okozta a legtöbb fejtörést. Most sem állítom, hogy tökéletesen értem; legfeljebb arra vannak javaslataim, hogy mivel játszadozik az író. Az sem világos, hogy kijelentésről („az alább következő munkában nincs semmi művészet”) vagy az elbeszélő ön-felszólításáról („csak semmi művészet, írókám!”) van-e szó.


Felolvasás Bécsben: Semmi művészet

Bécs, Burgtheater, november 20.


Esterházy Péter november 20-án a bécsi Burgtheaterben mutatja be Semmi művészet című regényét, amely 2009 tavaszán jelenik meg németül a Berlin Verlagnál.A november 17-23 között Bécsben zajló Olvasás hete (Lesefestwoche) nemzetközi találkozón több magyar író (Grecsó Krisztián, Dalos György) is részt vesz.


Esterházy a Magvető könyvheti estjén


A Magvető Kiadó évi hagyományos könyvheti felolvasóestjét június 6-án tartotta a Radnóti Színházban.Megújult színpad, megújult rendezés, új könyvek, de hagyományosan jó hangulat jellemezte az estet, amelyen Esterházy mellett Závada Pál, Nádasdy Ádám, Magos György helyett Csomós Mari és Szálinger Balázs olvastak fel köteteikből.


Esterházy dedikál

Június 7-én a könyvhéten


Esterházy Péter új könyvét, a Semmi művészetet dedikálta az Ünnepi Könyvhéten.A Vörösmarty téren, a Magvető sátránál és annal közelében nagy volt a forgalom. Az íróra tekintélyes tömeg várakozott. Ugyancsak itt várta olvasóit Závada Pál, a környékbeli sátrakban pedig Kálmán C. Györgytől kezdve, Ágh Istvánig számos kortárs magyar író találkozott olvasóközönségével. Bővebben a Litera beszámolójában olvashatnak az eseményről.


Újabb Esterházy-könyvek szlovák nyelven

A pozsonyi Kalligram kiadónál újabb Esterházy-könyvek jelentek meg szlovák nyelven, Juliana Szolnokiová fordításában. A Žiadne umenie (Semmi művészet) és a Pomocné slovesá srdca (A szív segédigéi) 2009 szeptemberében látott napvilágot.


Semmi művészet - Esterházy Péter műve lett az év futballkönyve Németországban


Esterházy Péter Semmi művészet című regényét a 2009. év legjobb futballkönyvének választotta a Német Futballkultúra Akadémia.